23/10/12

"ΤΟ ΚΡΕΑΣ", ΤΟΥ ΛΑΟΝΙΚΟΥ ΤΣΑΓΚΟΥ.

                                             "ΤΟ ΚΡΕΑΣ"

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη "κρέας";
Σας έρχεται ένα κόκκινο κοτόπουλο στον φούρνο;
Ένα μπουτάκι αρνιού;
Τι θα επιλέγατε εάν κάποιος σας πρόσφερε μια επιλογή, να διαλέξετε ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, ποιο θα επιλέγατε;
Την αλήθεια ή το ψέμα;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε, σκεφτείτε το καλά, μερικοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να δεχθούνε την αλήθεια, προτιμάνε να ζούνε σε έναν ψεύτικο κόσμο, χωρίς να αμφισβητούνε για αυτά που αυτός τους έχει δώσει.


Μέσα σε ένα μάτριξ ζούμε και στους καιρούς που ζούμε μερικές ψυχές σιγά-σιγά ξυπνούν, δεν στάθηκε ικανό το ψέμα να σβήσει απο μέσα τους την αλήθεια, το θείο φως που καίει εσωτερικά σαν άσβεστο καντήλι.

Λοιπόν, το κρέας δεν είναι αυτό που νομίζετε, το κρέας είναι η σάρκα ενός νεκρού ζώου, το είχατε ποτέ σκεφθεί έτσι;
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για ποιον λόγο δεν μπορεί ο άνθρωπος να φάει το κρέας ωμό, και αναγκάζεται και το ψήνει; Το κάνει για να μαλακώσει, για να μπορέσει να το μασήσει, και για να γίνει νόστιμο.

Το κρέας στην φυσική του μορφή είναι άγευστο εως αηδιαστικό, μέσα στο αίμα, σκληρό και αμάσητο. Τι είναι αυτό που κάνει το κρέας νόστιμο; Η φωτιά το αλάτι και τα φυτικά μπαχαρικά και συνοδευτικά όπως διάφορα λαχανικά, χωρίς αυτά εαν προσπαθούσατε να φάτε κρέας θα σας προκαλούσε αηδία η μυρωδιά του και η γεύση του, η μεταλλική γεύση του αίματος ενός ζώου στο στόμα σας, η σάρκα του εάν τελικά καταφέρνατε να την μασήσετε και να την καταπιείτε θα σας προκαλούσε βαρυστομαχιά και δυσπεψία, επιπλέον το πιθανότερο είναι να παθένατε και κάποια λοίμωξη εξαιτίας των παθογόνων οργανισμών όπως τα βακτήρια αποσύνθεσης που ευρίσκονται στην σάρκα του νεκρού ζώου!

Γιατί λοιπόν τρώει ο άνθρωπος κρέας;

Ο άνθρωπος τρώει κρέας συνήθως απο:

Ευκολία
Συνήθεια
Εθισμό στην γεύση και
Παράδοση - διατροφικός πολιτισμός


Για όλα τα παραπάνω σφαγιάζονται παγκοσμίως κάθε δευτερόλεπτο εκατομμύρια αθώα πλάσματα χωρίς λόγο.
Σε μέσο όρο ένας άνθρωπος που τρώει κρέας στη διάρκεια της ζωής του, έχει συντελέσει στην κακοποίηση και θανάτωση περίπου 80 χιλιάδων ζώων!

Μα δεν είναι χωρίς λόγο θα μου πείτε, το χρειαζόμαστε το κρέας, προσφέρει θρεπτικά συστατικά.
Δεν μπορούμε όμως να βρούμε αυτά τα θρεπτικά απο άλλες μη φονικές πηγές;
Δεν υπάρχουν ο σίδηρος η πρωτείνη το ασβέστιο τα ωμέγα λιπαρά ο φώσφορος και τα άλλα θρεπτικά σε φυτικές πηγές;
Και όμως υπάρχουν! Ψάξτε το, ερευνήστε το, μην με πιστεύετε, έλεγα και εγώ κάποτε τα ίδια με εσάς, αυτά που σκέφτεστε και λέτε αυτή την στιγμή, δεν ήξερα καν για ποιον λόγο κάποιοι δεν τρώνε κρέας, ή εαν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει υγιής χωρίς αυτό.

Όμως έχουμε κοινόδοντες! Έλεγα... Γνωρίζετε πως και άλλα χορτοφάγα έχουν κυνόδοντες για κοπή σκληρών ριζών, καρπών αλλά και για κοινωνικούς ή αμυντικού λόγους;
Μερικά απο αυτά είναι το άλογο, ο γορίλας, ο ιπποπόταμος, η καμήλα ο ελέφαντας και άλλα...
Οι κυνόδοντες, λέγονται έτσι απλά επειδή μοιάζουν σαν τα προεξέχοντα δόντια του σκύλου (απο την αρχαία ελληνική λέξη "κύων"), και δεν είναι απόδειξη ότι κάποιο πλάσμα είναι σαρκοφάγο!

Για ποιους λόγους κάποιος να σταματήσει το κρέας:


Υγεία


Το ιερότερο όλων, το κρέας σήμερα εκτός απο τοξίνες αποσύνθεσης και παθογόνα βακτήρια έχει πολλές ορμόνες -για την παραγωγή μεγάλης σάρκας τα ζώα δέχονται ενέσεις με οιστρογόνα τεστοστερόνη κ.α.-, πολλά και ισχυρά αντιβιώτικά -τα ζώα ζούνε κυριολεκτικά το ένα επάνω στο άλλο σε άθλιες συνθήκες, οπότε λαμβάνουνε συχνά ενέσεις με αντιβιώσεις -, εκτός απο όλα αυτά είναι η πιο όξινη τροφή που μπορείτε να φάτε και γίνεται ακόμη περισσότερη όξινη μέσα στο σώμα σας, αυτό σημαίνει πως τα κατάλοιπα του μεταβολισμού του αφήνουν "τέφρα" όξινη, ως γνωστόν η χορτοφαγία κάνει το αίμα ελαφρά αλκαλικό, και το κρέας κάνει το Ph του αίματος μας όξινο, το όξινο περιβάλλον είναι κατάλληλο και φιλόξενο για την ανάπτυξη λοιμόξεων ξένων παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηρίων, ενώ το αλκαλικό περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη αυτών, οπότε ελαχιστοποιούνται οι αρρώστιες.


Επίσης η συντήρηση του κρέατος (διοξίνες, νιτρικά, κλπ) καθιστούν το κρέας πολύ επικίνδυνη και βλαβερή τροφή. Έχει αποδειχθεί ότι όσο αυξάνει η κατανάλωση κρέατος, τόσο αυξάνει και ο καρκίνος.

Πρόσφατα ο πρώην πλανητάρχης Κλίντον στράφηκε στην χορτοφαγία για να ζήσει περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του.Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Φυσικά, λέγει ο λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, σε συνέντευξή του στο GOLDENMAG.

«Λόγω της ειδικότητάς μου γνωρίζω ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει αν δεν τρώει κρέας, χωρίς να εμφανίζει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά...

Φτάνει να κάνει τους σωστούς συνδυασμούς και η διατροφή του να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς».

Αλλά παρόμοια είναι και η επίσημη θέση της Αμερικανικής Εταιρείας Διαιτολογίας (American Dietetic Association, ADA).

"Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μια τέτοια διατροφή είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών, εάν είναι καλά σχεδιασμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, μια χορτοφαγική δίαιτα (vegetarian) κρίνεται κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και ιδιαιτερότητες σε ένα πλυθησμό, περιλαμβάνοντας την περίοδο της κύησης, γαλουχίας, προχωρημένης βρεφικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας, εφηβείας, ακόμα και για τους αθλητές."

Πνευματικότητα και ηθική

Μεγάλοι μύστες ανά τους αιώνες στραφήκανε στην φυτική διατροφή για την ανύψωση του πνεύματος και την κάθαρση της ψυχής τους, μερικοί απο αυτούς ήταν ο Πυθαγόρας, ο Απολλώνιος ο Τυανεύς, ο ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ηράκλειτος,ο Πλωτίνος,ο Επίκουρος, ο Διογένης, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Βούδας, ο Ιησούς κ.α.

Ο μέγας μύστης, φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας πίστευε στην μετενσάρκωση, και ήταν ακρεατοφάγος.


Ο Πλούταρχος γράφει:

«Πώς μπορείτε να σκοτώνετε και να τρώτε ένα ήμερο, ανυπεράσπιστο ζώο, που πριν από λίγο έβλεπε, περπατούσε, ζούσε; Αφού είστε χορτάτοι, ποια μανία σας σπρώχνει να σκοτώνετε; Αν πιστεύετε ότι η φύση σας έπλασε να τρώτε τα άλλα ζώα, τότε σκοτώστε εσείς οι ίδιοι τα θύματά σας. Πνίξτε τα με τα δόντια σας! Όμως ανατριχιάζετε με όλα αυτά… Γι’ αυτό βάζετε άλλους να διαπράξουν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα…!».

Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε:

«Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα.»

Και είναι πράγματι τόσο αληθινά όλα αυτά, πως γίνεται κάποιος να τρέφεται με αίμα και θάνατο και να έχει καθαρό σώμα και πνεύμα;


Το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής μας, μέσα μας κατοικεί ένας μικρός θεός, τι προσφορές θέλει ο "θεός" σας; Αρέσκεται σε αίμα και σφαγές ζώων; ή προτιμά καρπούς της φύσης γευστικά φρούτα θρεπτικούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά;


Απο την στιγμή που ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει υγιέσατατα χωρίς το κρέας για ποιον λόγο να συνεχίσει να είναι σφαγέας αθώων πλασμάτων;
Για ποιον λόγο να σκοτώνει πλάσματα που και αυτά αισθάνονται αγάπη φόβο και πόνο όπως ακριβώς και ο ίδιος;
Ου φονεύσεις λέει μια απο τις 10 εντολές, για λόγους κάθαρσης αλλά και επικοινωνίας με τον θεό γίνονται και οι νηστείες, στην χρσιτιανική αλλά και σε άλλες θρησκείες, και στις ανατολικές θρησκείες υπάρχει ο νόμος της αβλάβειας, η λεγόμενη "ahimsa", πάρα πολλοί ινδοί και ασιάτες είναι χορτοφάγοι για λόγους θρησκείας.








Οικονομία και οικολογία

Είναι μύθος ότι η χορτοφαγία κοστίζει.
Το κρέας είναι πολύ πιο ακριβό απο τις φυτικές τροφές όπως τα όσπρια και τα δημητριακά, που σε συνδυασμό δίνουν πλήρη πρωτείνη. Εξαιτίας της κτηνοτροφίας υπάρχουν 20 φορές περισσότερα ζώα απο ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός. Το 20% της ζωοτροφής που τρώνε αυτά τα ζώα (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια κ.α.) εαν διατεθούν σε ανθρώπους μπορούν να εξαλείψουν την πείνα σε όλη την Γη!

Επίσης η σαρκοφαγία καταναλώνει πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως το νερό.

Για ένα 1 κρέατος απαιτούνται 100 κιλά νερού και 100 κιλά φυτικής τροφής!
100 στρέμματα Γης μπορούν να θρέψουν 50 ανθρώπους και μόνο 2 εαν αυτοί τρέφονται με κρέας!






Θρεπτικά στοιχεία στην φυτική διατροφή.




Όλα τα θρεπτικά στοιχεία μπορείτε να τα πάρετε απο μια βίγκαν διατροφή, εαν έχετε μια διατροφή με ποικιλία τότε δεν χρειάζετε να φοβάστε κάτι ή να ανησυχείτε για κάτι, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε κάπως παραπάνω στην απόλυτη χορτοφαγία (veganism) , όταν δηλαδή δεν τρώτε αυγά και γαλακτομικά, είναι η βιταμίνη Β12 για την οποία θα αναφερθώ στο τέλος.

Υπάρχουνε πολλές κατηγορίες χορτοφαγίας αλλά σε όλες αποκλείονται τα ζωντανά πλάσματα είτε είναι θυλαστικά είτε ψάρια είτε πτηνά κλπ.
Σε μερικές κατηγορίες όπως στην lacto ovo vegetarian διατροφή επιτρέπονται τα αυγά και τα γαλακτομικά αλλά αγοράζοντας κάποιος ζωικά προϊόντα συμβάλει στην κακοποίηση και θανάτωση ζώων, εκτός απο ότι κάνει και κακό στην υγεία του καθώς όλα τα ζωικά προϊόντα σήμερα έχουνε ορμόνες και αντιβιωτικά αλλά και χοληστερίνη και διάφορες άλλες τοξίνες αποσύνθεσης και βακτήρια.

Στην χορτοφαγία δεν σημαίνει πως απλά πρέπει να τρώτε φυτικά, αλλά πρέπει να τρώτε και σωστά, δεν γίνεται για παράδειγμα ένας χορτοφάγος να μην έχει ενημερωθεί απο που θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να τρώει με άγνοια μαρούλια κάθε ημέρα και τίποτα άλλο, και στο τέλος να πάει στο νοσοκομείο, για αυτό δεν θα φταίει η χορτοφαγία αλλά ο ίδιος που δεν ενημερώθηκε καλά!
Κάπως έτσι λασπολογείται η χορτοφαγία ανάμεσα στους ανθρώπους απο ιστορίες που κάποιος άκουσε απο κάποιον ή ότι είχε κάποιον συγγενή που είχε αναιμία κλπ...
Η πηγή του κακού είναι η έλλειψη της γνώσης.
Όλα τα θρεπτικά συστατικά μπορούνε να ληφθούν απο μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή και αυτό το επιβεβαιώνει και ο Αμερικανικός Σύλλογος Διατροφολόγων αλλά και Έλληνες και ξένοι διατροφολόγοι παγκοσμίως.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λήψη θρεπτικών στοιχείων όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12, για έναν σωστά ενημερωμένο φυτοφάγο.
Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι ερευνητές ωμόφωνα συμφωνούν ότι κοινό σημείο σε όλες τις στατιστικές των αιωνόβιων είναι η βρώση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, πολλοί απο τους αιωνόβιους τρώνε κρέας μια φορά τον χρόνο ή και καθόλου!
 Η φυτική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί απο τους επιστήμονες με τη μακροζωία .

Παρακάτω θα πω λίγα λόγια για τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να έχει στην διατροφή του ένας μελλοντικός χορτοφάγος.

Πρωτείνη

Κατα αρχήν θα ήθελα να αποσαφηνίσω τον μύθο της "πλήρης" πρωτείνης, δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε πλήρη πρωτείνη, ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται τόση πολύ πλήρη πρωτείνη όσο μας λένε, χρειαζόμαστε τα αμινοξέα, τα δομικά συστατικά της πρωτείνης, οι "δομικοί λίθοι" της πρωτείνης, και αυτά ευρίσκονται παντού σε όλα τα φυτά (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και άλγη).
Επίσης, η υπερβολική πρωτείνη προκαλεί απώλεια ασβεστίου απο τον οργανισμό μας, οπότε είναι πολύ καλλύτερο να παίρνουμε λιγότερη πρωτείνη απο αυτή που μας δίνουν οι σάρκες των νεκρών ζώων.
Τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτείνης, όχι πλήρης, αλλά όπως είπα δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε πλήρη πρωτείνη απο την διατροφή μας, η αυξημένη λήψη πρωτείνης αποδεδειγμένα οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου απο τον οργανισμό μας, τα όσπρια έχουν έλλειψη σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά εαν καταναλωθούνε μαζί με δημητριακά τότε αλληλοσυμπληρώνονται τα αμινοξέα και έτσι λαμβάνουμε πλήρη πρωτείνη, ακριβώς σαν του κρέατος αλλά και καλλύτερης ποιότητας μιας που είναι μη χρησιμοποιημένη, δηλαδή αγνή στην αρχική της μορφή χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί απο κάποιο ζώο ή να έχει μολυνθεί με ορμόνες και αντιβιωτικά.
Πολλά από τα αμινοξέα που λείπουνε απο τα όσπρια ευρίσκονται στα δημητριακά
(ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα), οπότε ο συνδυασμός αυτός - οσπρίων με δημητριακά
(πχ φακές με πολύσπορο ψωμί, ρεβύθια με ρύζι, φασόλια με πατάτα) είναι άψογος σε αυτό το θρεπτικό συστατικό διότι μας δίνει πλήρης πρωτείνη υψηλής ποιότητας.

Καλές πηγές πρωτεΐνης:

Όσπρια (ειδικά σε συνδυασμό με τα δημητριακά όπως προανέφερα), ξηροί καρποί, σόγια, και μετά λαχανικά και φρούτα (τρώτε όσο γίνεται πιο πολύχρωμα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουνε αμινοξέα, το σώμα μας λαμβάνει αυτά τα αμινοξέα και τα μετασχηματίζει μέσα μας σε πλήρη πρωτείνη, οπότε δεν χρειάζεται καν να λαμβάνουμε πλήρη πρωτείνη έτοιμη.)

Σίδηρος

Άλλος ένας μύθος που σχετίζεται με τη χορτοφαγία είναι η έλλειψη σιδήρου που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, και ότι ο φυτικός σίδηρος έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρότερες ποσότητες εξαιτίας ορισμένων χημικών ουσιών στα φυτά (π.χ. φυτικό οξύ, τανίντες).
Στην πραγματικότητα ο φυτικός σίδηρος είναι πολύ καλλύτερος απο τον ζωικό (αιμικό) σύμφωνα με τον δρ. Lee Jerome MSc Nutrition (Μάστερ Διατροφής) του πανεπιστημίου Roehampton της Αγγλίας, καθώς:α. Ο αιμικός (haem) σίδηρος απορροφάται γρήγορα και συνεχίζει να απορροφάται και να αποθηκεύεται είτε τον χρειάζεται ο οργανισμός μας είτε όχι ενώ ο φυτικός σίδηρος απορροφάται πιό αργά και είναι διαδέσιμος όποτε τον χρειαστούμε.
β. Το σώμα ρυθμίζει το ποσό του φυτικού σιδήρου που απορροφά, παίρνοντας μόνο όσο χρειάζεται για να διατηρείται η καλή υγεία μας.
γ. Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου βελτιώνεται με τη συμπερίληψη της βιταμίνης C με το ίδιο γεύμα.
δ. Τα υψηλά αποθέματα σιδήρου απο την βρώση σάρκας ζώου είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη καθώς ο σίδηρος σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί προβλήματα (είναι "τοξικός").

Συμβουλή:
Για να αυξηθεί η απορρόφησή του φυτικού σιδήρου, συνοδέψτε τις φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ή καροτενοειδή (όπως το λεμόνι το καρότο κ.α.).


Καλές πηγές σιδήρου: 

Σουσάμι, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, φακές με λεμόνι, φακές με καρότο, φακές και πράσινη πιπεριά, φασόλια και ντομάτα, ρεβίθια και καρότο, φακές και κόκκινη πιπεριά, λαχανικά και μανιτάρια, και χυμός εσπεριδοειδών με σπιρουλίνα.




Πηγή εικόνας:

http://www.box.net/shared/bqm7p47kgl



Ασβέστιο


Εαν ρωτήσεις κάποιον τι πρέπει να φας για να πάρεις ασβέστιο, θα σου πει...τα γαλακτομικά!
Τα γαλακτομικά έχουνε ασβέστιο, πράγματι, αλλά δεν είναι απορροφήσιμο απο τον οργανισμό μας διότι κατα την παστερίωση του γάλακτος καταστρέφεται το ένζυμο φωσφατάση που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του ασβεστίου απο τον οργανισμό μας.
Επίσης, δεν είναι τα γαλακτομικά η μόνη πηγή ασβεστίου, υπάρχουνε και φυτικές πηγές και μάλιστα καλλύτερες απο τα γαλακτομικά όπως τα αμύγδαλα και το σουσάμι.
Εκτός απο ότι το μητρικό γάλα μιας βασανισμένης μητέρας
- που βιάζεται και κατόπιν αρπάζεται απο τους ανθρώπους το μωρό της -  δεν είναι η φυσική τροφή για έναν ενήλικα άνθρωπο.

Η βιταμίνη D που συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου, καθώς και η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο (Mg),  που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών, ευρίσκονται και αυτά σε φυτικές τροφές. Η βιταμίνη D μπορεί να την φτιάξει ο οργανισμός μας απο τον άφθονο ελληνικό ήλιο που έχουμε μόνο με 10-15 λεπτά, η βιταμίνη Κ υπάρχει στο λάχανο το σπανάκι το κουνουπίδι κ.α. και το μαγνήσιο σε λαχανικά φρούτα και ξηρούσ καρπούς (ρεβύθια, φακές, μπανάνες, σύκα) δημητριακά ολικής άλεσης, το μεταλλικό νερό, κ.α.).

Καλές πηγές ασβεστίου: 


Όσπρια, ξηροί καρποί (σουσάμι, αμύγδαλα κ.α.), μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.

Καλοί συνδυασμοί είναι:
π.χ. αρακάς με αγκινάρες, φακές με πατάτα, σπανάκι ή πράσο με ρύζι κ.α.




Πηγή εικόνας:
http://www.box.net/shared/bqm7p47kgl

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, ένα χημικό συστατικό πολλών ενζύμων που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε πολύ μικρές ποσότητες και βοηθάει τον μεταβολισμό, την άμυνα του οργανισμού και την ικανότητα του να αυτοθεραπεύεται.

Μιά καλή συμβουλή που δεν γνωρίζουνε πολλοί, είναι ότι εαν μουλιάσετε τους ξηρους καρπους και τα όσπρια απο βραδίς πριν τα φάτε τότε αυξάνεται το ποσοστό του ψευαργύρου που θα απορροφήσετε απο αυτά, η ζύμωση των τροφών επίσης αυξάνει την απορροφητικότητα του φυτικού ψευδαργύρου.

Εαν αγοράσετε ένα συμπλήρωμα (αν και δεν χρειάζεται εφόσον έχετε ποικιλία στην διατροφή σας) τότε προτιμήσετε να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με μεταλλικά στοιχεία και ψευδάργυρο όχι παραπάνω απο την ΣΗΔ(Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση) διότι μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου μειώνουνε την απορροφητικότητα άλλων χρήσιμων μετάλλων.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιείσετε συμπλήρωμα διατροφής, διαλέξτε ένα πολυβιταμινούχο με μεταλλικά στοιχεία με επίπεδα ψευδαργύρου κοντά στα προτεινόμενα. Μην αγοράσετε ξεχωριστό συμπλήρωμα ψευδαργύρου εκτός κι αν σας το συνταγογραφήσει ο γιατρός. Μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσουν την χρησιμότητα άλλων μετάλλων.


Καλές πηγές Ψευδάργυρου:


Δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρα σίταριού, τέμπε, μίσο, όσπρια(π.χ. ρεβύθια, φασόλια, φύτρα φακής, σόγια κ.α.),
ξηροί καρποί(πχ καρύδια, κολοκυθόσ
ποροι, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια, σουσάμι, ηλιόσποροι, καρύδα κ.α.), καλαμπόκι, παντζάρια και η μελάσσα


Βιταμίνη Β12


Η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που παράγεται απο βακτήρια, με μοναδικό χαρακτηριστικό ανάμεσα στα φυσικά προϊόντα, να περιέχει κοβάλτιο, στο οποίο οφείλει και το ζωηρό κόκκινο χρώμα του.

Στον άνθρωπο είναι δύσκολο να παρατηρηθεί καθαρή μορφή αβιταμίνωσης Β12.
Συνήθως συνοδεύεται με έλλειψη φυλλικού οξέος και άλλων παραγόντων.
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, υπάρχουνε διάφορες αντικρουόμενες απόψεις.
Ο άνθρωπος παλαιότερα μπορούσε εύκολα να την πάρει απο άπλυτα φρούτα και λαχανικά αλλα και απο το νερό, μιας που παράγεται απο βακτήρια, επίσης το σώμα μας την φτιάχνει και μέσα μας συνήθως.
Καλό είναι να γίνονται εξετάσεις κάθε χρόνο για τον έλεγχο της βιταμίνης Β12.


Καλές πηγές Β12: 


Συμπλήρωμα Β12 σε μορφή σιροπιού ή δισκίων (κατά προτίμηση μεθυλοκοβαλαμίνη η οποία είναι καλλύτερα απορροφήσιμη απο τη κυανοκοβαλαμίνη), 

κομπούχα (πράσινο ή μαύρο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση), εμπλουτισμένο φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα δημητριακά, κάποιες ζυμωμένες τροφές.

Ωμέγα Λιπαρά Οξέα


Τα Ω3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν συντίθενται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται απο τροφές.
Μπορούνε να αποτρέψουνε ασθένειες όπως:
Διαβήτης, καρδιακές παθήσεις (όπως οι αρυθμίες, η αθηρωματική πλάκα και η απόφραξη στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας), γενετικές ασθένειες (όπως η κυστική ίνωση) , αυτοάνοσες διαταραχές (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα), νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας (multiple sclerosis , MS), ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισοδίων κ.α.
Μιας που όμως οι χορτοφάγοι προτιμούν να βλέπουνε τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλάσσια πλάσματα ζωντανά στις θάλασσες και όχι νεκρά στα πιάτα τους πρέπει να λάβουνε τα ωμέγα λιπαρά απο φυτικές πηγές, όσο εντύπωση και να σας προκαλεί ωμέγα λιπαρά οξέα υπάρχουνε και στα φυτά όχι μόνο στα ψάρια.

Είδη Ω3:

ALA=Αλφα λινολεικό οξύ βρίσκεται στα φυτά.
EPA = βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια
DHA= βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και στα λιπαρά φύκια.
CLA= Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις “ωφέλιμου” λίπους. 


Αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρω είναι ότι το σώμα σας μπορεί να αλλάξει το α-λινολενικό οξύ σε EPA και DHA, οπότε δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε το EPA και το DHA απο τα ψάρια!
Οπότε, σε μια καθαρά φυτοφαγική διατροφή δεν έχουμε πρόβλημα από έλλειψη Ω λιπαρών οξέων.

Καλές πηγές ωμέγα λιπαρών οξέων


Το άλφα-λινολενικό οξύ ευρίσκεται στο λινέλαιο, στο λάδι κάνναβης, το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, φύκια AFA (Aphanizomenon flos-aquae),τους σπόρους chia (τσία), τα καρύδια, τα άγρια χόρτα, τον λιναρόσπορο




Φώσφορος 


Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγειά μας όπως φυσικά και όλα τα υπόλοιπα μέταλλα, και αυτό μπορεί να βρεθεί σε φυτικές πηγές όπως όλα τα άλλα.


Καλές πηγές φωσφόρου

Όσπρια (φασόλια, φασόλια "μπαρμπούνια", μαύρα φασόλια), ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια),
δημητριακά, λαχανικά.

Μαγγάνιο


Το μαγγάνιο (Mn) αποτελεί ένα από τα ιχνοστοιχεία που βοηθάει στην αξιοποίηση του σιδήρου.


Καλές πηγές μαγγανίου

Όσπρια (μαύρα φασόλια, φακές), ξηροί καρποί (αμύγδαλα) δημητριακά (βρώμη, φύτρα σιταριού, καφέ ρύζι) πράσινα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο) και φρούτα (φράουλες) και το τσάι.



Χρώμιο


Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο, το οποίο επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.


Καλές πηγές χρωμίου

Δημητριακά (βρώμη,φύτρα σιταριού), όσπρια (αρακάς ,φυστίκια αράπικα),
φρούτα (τζίτζιφα "ελληνικοί χουρμάδες", αχλάδι, μήλο), λαχανικά (πατάτες, σπανάκι, μανιτάρια, τομάτες), ξηροί καρποί (βραζιλιάνικα καρύδια, φουντούκια) μαγιά μπύρας και φυτικά έλαια.


Φθόριο


Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που συνδέεται με το ασβέστιο και συντελεί στην υγεία των οστών και των δοντιών. Βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην αποφυγή της αναιμίας, τους πονοκέφαλος, τα πρόωρα γηρατειά, τις δερματοπάθειες και χαλασμένα δόντια.


Καλές πηγές φθορίου

Λαχανικά (μαϊντανός, σκόρδο, αντίδια, λάχανο, παντζάρια) ξηροί καρποί (ηλιόσποροι) , αφεψήματα τσαγιού και φθοριωμένο νερό.


Ιώδιο


Το ιώδιο ανήκει και αυτό στα μέταλλα και είναι ιχνοστοιχείο, δηλαδή συστατικό που ευρίσκεται σε πολύ χαμηλές ποσότητες στο σώμα μας, αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο ρόλος του στην λειτουργεία του δεν είναι σημαντικός, συμβάλει πολύ στον θυρεοειδή αδένα όπου βοηθά για την σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς.


Καλές πηγές ιωδίου

Όσπρια (φρέσκα μπαρμπουνοφάσουλα, φρέσκος αρακάς), δημητριακά (καλαμπόκι,βρώμη), φρούτα (πεπόνι, ανανάς), λαχανικά (σπαράγγια, λάχανο, καρότα, σέλινο, κρεμμύδια, πράσσα, αντίδια, αγγουράκια, τομάτες, αγκινάρες, σκόρδα, μανιτάρια, φύκια Νορι, Κελπ, Χλωρέλλα,) ξηροί καρποί (ηλιόσποροι) και το θαλασσινό αλάτι.



Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι και αυτο ένα ιχνοστοιχείο (μέταλλο) που υπάρχει μαζί με το κάλιο σε μεγάλο βαθμό μέσα στα κύτταρα μας και συμμετέχει μαζί με αυτό σε όλες τις βασικές τους λειτουργίες όπως στην παραγωγή ενέργειας του κυττάρου.
Επίσης αν και δεν αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των οστών είναι απαραίτητο για αυτά γιατί συνδέεται επιφανειακά με αυτά, βοηθάει στην αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και της υπέρτασης.


Καλές πηγές μαγνησίου

Όσπρια (μαύρα φασόλια, αρακάς, μαυρομάτικα φασόλια, φασόλια "μπαρμπούνια", φυστίκια),
δημητριακά (βρώμη,καφέ ρύζι,πίτουρα σίτου), φρούτα (μπανάνες),
λαχανικά (αβοκάντο, κουνουπίδι, σπανάκι) ξηροί καρποί (καρύδια pecan και αμύγδαλα, φιστικοβούτυρο).


Μολυβδαίνιο

Το μολυβδαίνιο είναι ένα άγνωστο στους περισσότερους αλλά σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Δρα σαν απαραίτητος συμπαράγοντας πολλών ενζύμων όπου οξειδώνει και αποτοξινώνει από διάφορες οργανικές ενώσεις οι οποίες συμβάλουν στον μεταβολισμό του DNA, του θείου και στον σχηματισμό του ουρικού οξέος.


Καλές πηγές μολυβδαινίου

Όσπρια (φακές,φασόλια), δημητριακά (βρώμη,ρύζι,φύτρα σιταριού), φρούτα  (φράουλες, βερίκοκα ), λαχανικά (σπανάκι,πατάτες,φασολάκια) ξηροί καρποί (ηλιόσποροι)


Σελήνιο

Τα τελευταία χρόνια έχει επισημανθεί απο πολλούς η σημαντικότητα αυτού του μετάλλου στη διατροφή και έχει χαρακτηρισθεί "φυσικό αντιγηραντικό".
Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχείο, και όπως με όλα τα ιχνοστοιχεία το χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες και ευρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως όλα τα άλλα θρεπτικά που προανέφερα, αποτελεί αντιοξειωτικό του θυρεοειδή αδένα και απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων στον οργανισμό μας.
Το σελήνιο αποτρέπει τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών που προκαλούν βλάβες στο DNA καθώς και την την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τις καρδιοπάθειες.

Καλές πηγές σεληνίου


Όσπρια (φακές),
δημητριακά (βρώμη, εμπλουτισμένα δημητριακά "μούσλι",φύτρα σιταριού, ρύζι ),
φρούτα (ρόδι, μπανάνα, βατόμουρα), λαχανικά (λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο),
ξηροί καρποί (Καρύδια βραζιλίας,φιστίκια -φυστικοβούτυρο-, ηλιόσποροι, σπόροι Chia, κολοκυθόσποροι -πασατέμπος-, καρύδα, κάστανα)

Νάτριο

Το νάτριο είναι και αυτό ένα μέταλλο, και μαζί με το κάλιο που παραθέτω αμέσως πιο κάτω ρυθμίζουν την οσμωτική πίεση των κυττάρων, επίσης ρυθμίζουν τη οξεο-βασική ισορροπία και τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα και συνδέεται με τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος.
Επιβοηθά στον οργανισμό μας στην ισορροπία του νερού σε αυτόν και των ιόντων του αίματος.
Είναι εύκολο να το πάρουμε καθώς η κυριότερη πηγή του είναι το το κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) ή και το ορυκτό αλάτι.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρατηρηθεί έλλειψη νατρίου στον οργανισμό και συνήθως υπερκαλύπτεται απο την από την διατροφή του μέσου ανθρώπου.
Όσοι έχουνε αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη του με την συμβουλή ειδικού.

Πηγές φυσικού Νατρίου

 Όσπρια (φακές), δημητριακά (ρύζι), φρούτα (), λαχανικά (διάφορα φύκια όπως κελπ και νόρι, ελιές αλατισμένες) ξηροί καρποί (αλατισμένοι ηλιόσποροι, αλατισμένα φυστίκια), σάλτσα σόγιας, τουρσιά (πίκλες) και επιτραπέζιο αλάτι.

Κάλιο


Το κάλιο είναι ένα απο τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό μας, βοηθάει στην σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Είναι πολλοί αυτοί που έχουνε συνδέση την υψηλή πρόσληψη νατρίου(αλάτι) με την υπέρταση, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καλές πηγές καλίου


Όσπρια (φακές, φασόλια, φασόλια "μπαρμπούνια", μαύρα φασόλια),
δημητριακά (πίτουρο, βρώμη, καφέ ρύζι, φύτρα σιταριού), φρούτα (πορτοκάλι,πεπόνι, μπανάνες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια,δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες,), λαχανικά (μανιτάρια, πατάτες -περισσότερο με την φλούδα- , γλυκοπατάτες, σπανάκι,μπρόκολα, αβοκάντο, μαρούλι, σπανάκι, ντομάτες, αγκινάρες, πατάτες, μπάμιες, πιπεριές, κουνουπίδι) 

ξηροί καρποί (ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, σπόροι chia -τσία-)


Το σημαντικό που θα ήθελα να ξανατονίσω, είναι ότι δεν χρειάζεται με ένα στυλό να καταγράφουμε με θρησκευτική ευλάβεια τι τρώμε , αρκεί να υπάρχει ΠΟΙΚΙΛΙΑ στην διατροφή μας και έτσι παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, η ποικιλία στην διατροφή είναι το μυστικό στην χορτοφαγία, και καθώς επίσης η γνώση, η έλλειψη γνώσης είναι η αιτία του κακού.
Γίνε εσύ ο διατροφολόγος του εαυτού σου, αφουγκράσου το σώμα σου και αυτό θα σε οδηγήσει σωστά.


Οπότε μετά από όλα αυτά, σε ερωτώ και περιμένω απάντηση αληθινή και ειλικρινή με το χέρι στην καρδιά και νου λογικό, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ;



* Τα παραπάνω έχουν σκοπό την παροχή πληροφοριών σε θέματα διατροφής και υγείας και σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.

Για την πληρέστερη κάλυψη όλων των διατροφικών σας αναγκών, και την ομαλή μετάβαση σας απο παμφαγική σε φυτική διατροφή είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας. *

~ Λαόνικος Τσάγκος

1 σχόλιο:

  1. Αγαπημενε μου Νικολα ,το ξερεις οτι οι ανθρωποι κατα το σωμα εχουν παρει κακιες συνηθιες και αν το θες δεν ακουνε και καποιους αλλους αν δεν το κανουν εκεινοι βιωμα τους.
    Πιστευω οτι αν προσπαθησει καποιος να παρει στροφη στην ψυχη του και να την βελτιωσει αυτοματοματα βαζει και τον εαυτο του σε καλητερη κατασταση γιατι θελλει να ειναι πιο υγιης .Διοτι ο ανθρωπος δεν ηρθε για να αρρωσταινει ουτε να πεθαινει.
    Φιλικα Δημητρα Καραμπετσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή