22/2/16

Χρήσιμες πληροφορίες για την Β12

Η Β12 ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αφομοίωση του σιδήρου, για τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης και την βιοσύνθεση της μυελίνης, μιας λιποπρωτεΐνης που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα. 


Η ανεπάρκεια της Β12 οδηγεί σε μεγαλοβλαστική αναιμία ή νευρολογικές διαταραχές με μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία, υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης που οδηγούν σε καρδιαγγειακές νόσους, εύθραυστα νύχια και μαλλιά, εναλλαγές διάθεσης, αρυθμία ή ταχυκαρδία και ωχρότητα.
Σε περίπτωση μεγαλοβλαστικής αναιμίας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μειώνονται και έτσι αδυνατούν να μεταφέρουν το οξυγόνο αποτελεσματικά στα κύτταρα.

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι οι vegan (αμιγείς φυτοφάγοι) και οι vegetarian (όσοι τρώνε ζωικά παράγωγα αλλά όχι κρέας) είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια της Β12 από εκείνους που καταναλώνουν τακτικά κρέας ζώων. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients έχει δείξει ότι το 70% των vegan και vegetarian δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα Β12. Υπάρχει η αντίληψη ότι τα φύκια έχουν Β12 αλλά στη πραγματικότητα περιέχουν μη απορροφήσιμα ανάλογα της Β12 που όχι μόνο δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον άνθρωπο αλλά μπορούν ακόμα και να εμποδίσουν την αφομοίωση της. 

Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να παρουσιαστεί και σε παμφάγους ανθρώπους και δεν οφείλεται σε διατροφικό παράγοντα, αλλά σε παθολογικό, που εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση της. Οι αιτίες μπορεί να είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, χρόνια γαστρίτιδα καθώς και προβλήματα του πεπτικού σωλήνα . Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι vegetarian και οι vegan πρέπει να λαμβάνουν τακτικά συμπλήρωμα Β12, με καθοδήγηση σωστής δοσολογίας απο ιατρό ή διατροφολόγο για να αποφεύγχθουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο νευρικό σύστημα.

 


Το άρθρο είναι απο την διατροφολόγο Μαρία Παπαβασιλείο μεταφρασμένο απο το παρόν ιστολόγιο προς ενημέρωση των ακρεοφάγων και μη. 

5 σχόλια:

  1. παπαριες για να πουλατε συμπληρωματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο mc dougal διασημος γιατρος στην αμερικη λεει οτι η πιθανοτητες να νοσησει καποιος απο ανεπαρκεια β12 ειναι 1:1000000 ποιον να πιστεψω δεν ξερω τον mc dougal κορυφαιο γιατρο στις ΗΠΑ η πχ την solgar-monsando που μου πουλαει το συμπληρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αναπαράγετε μύθους ρε παιδιά.
      https://www.youtube.com/watch?v=GPmxREetE0Y

      Διαγραφή
  3. Ο McDougall προτείνει συμπλήρωμα Β12 και χρησιμοποιεί και ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή